Зеленський розповів про реакцію на "План перемоги" у Вашингтоні і чи є дозвіл на далекобійні удари по РФ

Зеленський розповідає про реакцію у Вашингтоні
Зеленський розповідає про реакцію у Вашингтоні

Речник президента України Сергій Никифоров повідомив, що союзники прийняли український план перемоги "конструктивно та з великою зацікавленістю".

Він зауважив, що характеристики, які використовували західні ЗМІ щодо плану, є недостовірними.

"Його взяли до роботи. Президент Байден сказав, що 12 жовтня на "Рамштайні" він вже повернеться з якимись рішеннями і відповідями, тому початок обнадійливий", - зазначив Никифоров. Він також додав, що про дозвіл завдавати ударів вглиб Росії спочатку дізнаються росіяни, а вже потім буде зроблено офіційне оголошення про це.

Тим часом, аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) виражають особливу тривогу з приводу західної дальнобійної зброї, яка хвилює російську владу. За даними ISW, Росія намагається переконати західні країни не дозволяти Україні використовувати таку зброю для атак на російську територію.

Експерти ISW підкреслюють, що навіть обмежена кількість успішних ударів з дальнобійної зброї може мати асиметричний вплив на російську логістику. Вони наводять приклад ударів ЗСУ з HIMARS улітку 2022 року, які змусили російські сили розосередити свої боєприпаси.

На тлі цих подій міністр закордонних справ Великобританії Девід Леммі заявив, що очікує прийняття рішення щодо зняття обмежень на використання Україною далекобійної зброї для атак на Росію до початку зими. Він підкреслив, що це момент має велике значення для демонстрації підтримки України з боку Заходу.

Нагадаємо, Зеленський підбив підсумки тижня в США: зустріч з Байденом, Трампом та представлення "Плану перемоги".

Читайте також