Прокуратура Болгарії вимагає розпуску двох проросійських організацій

Прокуратура  Болгарії вимагає розпуску двох проросійських організацій

У Болгарії прокуратура просить закрити дві проросійські воєнізовані організації

Прокуратура Болгарії подала позов до суду міста Варна, вимагаючи розпустити "Болгарську військову спілку імені Василя Левського" та її частину, Болгарське Національне Ополчення "Шипка". Це було зроблено з метою відповідно до конституції країни. Дата розгляду позову ще не встановлена.

Прокуратура заявила, що діяльність цих організацій суперечить конституції. Раніше було розпочато розслідування щодо Болгарського Національного Ополчення "Шипка" через те, що його підозрюють в антидержавній діяльності.

Протиполякова та антизахідна риторика

Обидві організації відомі своєю проросійською та антизахідною риторикою. Вони проти участі Болгарії в НАТО та ЄС. Прокуратура вважає, що в рамках цих організацій створюються "таємні або воєнізовані структури". Учасники організацій проводять тренування, а також здійснюють рейди на кордоні з Туреччиною, щоб "ловити нелегальних мігрантів".

Лідер з контроверсійними поглядами

Лідер "Болгарської військової спілки імені Василя Левського" Володимир Русєв, також відомий як Вальтер Калашніков, активно поширює конспірологічні теорії про НАТО та ЄС. Крім того, він виступає проти вакцинації від COVID-19, посилаючись на конспірологічні теорії пандемії.

Зв'язок з російською розвідкою

Розслідувачі вважають, що в 2016 році ці організації спробували організувати масові заворушення в Софії та можливий переворот, на кшталт того, який стався в Чорногорії того ж року. За цими подіями вбачають російську військову розвідку.

Румен Радев назвав перемогу України над Росією "неможливою"

Президент Болгарії Румен Радев висловив думку, що перемога України над Росією є "неможливою" і пов'язав війну з загрозою прем'єр-міністру Словаччини Роберту Фіцо. Він заявив, що подовження війни є катастрофічним для всіх сторін.

Також було повідомлено, що тимчасовий міністр оборони Болгарії Атанас Запрянов намагатиметься надати військову допомогу Україні. Він також розгляне можливість прямої військової допомоги.

На замітку, Міжнародна робоча група з санкцій проти Росії запропонувала відібрати у Росії доступ до сучасних технологій шляхом контролю за експортом до країни, як це було зроблено з СРСР під час холодної війни.

Читайте також: