Рашисти пошкодили 1525 обʼєктів медзакладів та ще 197 — зруйнували вщент

Російська армія завдала значних пошкоджень українським медзакладам

З початку вторгнення Росії на Україну, унаслідок ворожих обстрілів, було пошкоджено 1525 медичних об'єктів, з яких 197 були повністю зруйновані і не підлягають відновленню.

Незважаючи на це, вдалося повністю відновити 506 медзакладів, ще 359 перебувають у процесі відновлення або були відбудовані частково, повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

"Протягом 24 місяців повномасштабної війни російська армія намагається систематично атакувати українські лікарні й амбулаторії. Вкрай ганебним є обстріли цивільної інфраструктури та вбивство мирних жителів. Це порушує міжнародне гуманітарне право та всі можливі конвенції. Обстріли з боку агресора завдають значних втрат та покладають велике навантаження на медичну систему України. Усе ж, МОЗ разом з партнерами працює, щоб незалежно від місцеперебування, українці мали доступ до медичних послуг.

Найбільше пошкоджень зазнали медзаклади у Харківській, Донецькій, Миколаївській, Київській, Чернігівській, Дніпропетровській, Херсонській та Запорізькій областях. Довідатися повну інформацію про стан медзакладів на тимчасово окупованих територіях наразі не можливо.

Також Росія пошкодила 103 машини екстреної медичної допомоги, знищила 258 та захопила 125 машин "екстренки".

Незважаючи на постійні обстріли й бомбардування, в Україні тривають роботи з відновлення медичних закладів. Вдалося відновити більшість закладів на деокупованих територіях, а також тих, які зазнали незначних пошкоджень, таких як вікна, покрівля, фасад. Особливо багато медзакладів відновлено на Миколаївщині, Дніпровщині, Київщині, Харківщині та Чернігівщині.