Главная

Що таке каталізатор

Що таке каталізатор

У процесі експлуатації автомобіля кожен водій повинен знати та розуміти, як працює вихлопна система та, як саме продукти горіння впливають на навколишнє середовище. Наприклад, відпрацьовані гази ДВЗ у першу чергу потрапляють у вихлопну систему, а потім вже в атмосферу. У конструкції вихлопної системи передбачений каталізатор, ціна якого залежить від конкретної марки та моделі транспортного засобу.

Під каталізатором прийнято розглядати незамінний елемент вихлопної системи авто, який забезпечує якісне очищення відпрацьованих газів. Процес очищення здійснюється з допомогою нейтралізації шкідливих компонентів у складі даних газів. Нейтралізація дозволяє перетворити шкідливі компоненти на абсолютно безпечні, завдяки тому, що сполуки вступають у хімічну реакцію.

Таким чином, вихлоп з автомобіля наносить менше шкоди навколишньому середовищу, що особливо важливо у процесі піклування про екологію. Однак варто пам'ятати, що нейтралізація здійснюється в умовах високої температури – близько +300 градусів, а отже, при холодному двигуні процес очищення не буде запущений.

Особливості конструкції каталітичного нейтралізатора

Під час обслуговування транспортного засобу варто враховувати особливості конструкції каталізатора у машині. Залежно від конкретної моделі, виробники можуть використовувати основу з металу або високоміцної кераміки – спеціальні соти. Поверхня сотів покрита різними видами металевих сплавів (іридій, паладій, родій та інші), які вважаються хімічно активними, а значить можуть вступати в реакцію зі шкідливими речовинами.

Сьогодні сучасний каталізатор – це поєднання трьох основних елементів, які виконують певний перелік завдань:

  1. Перший елемент відповідає за зв'язування оксидів азоту.
  2. Другий – допомагає видалити частинки паливної суміші, які не згоріли, а одразу потрапили до газів. Додатково відбувається утилізація окису вуглецю.
  3. Під останнім елементом розглядають лямбду зонд. До списку його завдань включено аналіз газів, що виходять із каталізатора та вже пройшли процедуру багатоетапного очищення.

Враховуючи складні експлуатаційні умови, необхідно вибрати та купити каталізатор зі сталі. Такий матеріал не зазнає негативного корозійного впливу, що дозволяє продовжити термін служби всієї деталі.

Ознаки несправної роботи каталізатора

Термін служби каталізатора залежить від багатьох особливостей, однією з яких є якість палива. Наприклад, під час використання якісного палива, експлуатаційний термін варіюється в межах 100-150 тис. км пробігу. Також на експлуатаційний термін впливає тривале перебування авто у міських пробках. Внаслідок цього каталізатор Гольф 4 може прослужити від 3 до 7 років.

Основна причина поломки полягає у вигоранні на стінках металевих сотів. Серед поширених ознак поломки варто зазначити:

  • Істотне зменшення потужності двигуна – двигун починає часто троїти, а автомобіль втрачає колишню здатність до швидкого розгону.
  • Гуркіт в області днища – почути гуркіт можна під час роботи двигуна на високих обертах.
  • Нестабільний потік газів із вихлопної труби – такий потік може бути слабким або рівним. Слабкий потік часто вказує на можливе руйнування сотів або мінімальну пропускну здатність всієї деталі.

Таким чином, всі перераховані вище ознаки вказують на те, що настав час шукати новий каталізатор. У продажу представлені аналоги та оригінальні деталі для заміни. Кожен з варіантів має певний список переваг, які потрібно врахувати під час здійснення покупки онлайн від різних продавців.