Слідчі СБУ встановили, чим Росія била по «Охматдиту»

Залізничний план Росії на атаку
Залізничний план Росії на атаку

Служба безпеки України заявила, що Росія здійснила військовий злочин, обстрілявши Національну дитячу спеціалізовану лікарню "Охматдит", і відкрила кримінальне провадження щодо цього випадку. Про це повідомляє пресцентр СБУ.

За попередніми даними, для атаки на медичний заклад окупанти використали стратегічну крилату ракету Х-101. На місці трагедії вже знайдено фрагменти ракети.

Голова СБУ Василь Малюк заявив: "Служба безпеки зробить все можливе, щоб ворог отримав максимальну відплату за кожен свій військовий злочин. Ця відплата буде розуміти як законну, так і моральну. Держава-терорист не є абстрактним поняттям. Є конкретні вбивці з іменами, і нічого не змінить їх відправлення на суд."

За даними на 13:50 8 липня, в результаті атаки загинули два працівники лікарні, семеро людей отримали поранення, з них щонайменше двоє дітей.

Слідчо-оперативна група СБУ спільно з іншими службами та правоохоронними органами продовжують працювати на місці трагедії.

СБУ розпочало провадження згідно зі ст. 438 ч. 2 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством).

За процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора проводяться комплексні заходи.

Варто нагадати, що в понеділок, 8 липня, російська армія атакувала Київ ракетним ударом. В результаті ракетної атаки по місту були зафіксовані уламки. Дитяча лікарня "Охматдит" зазнала пошкоджень.

Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що пацієнтів дитячої лікарні, які потрапили під уламки, евакуюють до інших лікарень міста.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак відреагував на обстріл столиці, назвавши росіян "навіженими терористами". Він написав: "Обстріл України в той час, коли на вулицях було найбільше людей. Це навіжені російські терористи. Обстріляли цивільних і підривали інфраструктуру. Весь світ повинен побачити наслідки терору, на який може бути тільки сила відповіді."

Триває 866-й день повномасштабної війни в Україні.

Читайте також