У Байдена розглядають питання відправки військових підрядників до України, - CNN

Байден розглядає питання відправки військових до України
Байден розглядає питання відправки військових до України

Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість відміни заборони на розміщення американських військових підрядників в Україні для обслуговування та ремонту наданої США зброї. Про це повідомляє CNN, посилаючись на чотирьох американських чиновників. Рішення ще не ухвалене і очікує на остаточне схвалення президента. Один з чиновників зазначив: "Президент абсолютно впевнений, що не відправлятиме американські війська в Україну".

Якщо рішення буде схвалене, воно може набути чинності вже у 2024 році. Це дозволить Пентагону давати контракти американським компаніям для роботи безпосередньо на території України. Головна мета полягає у прискоренні технічного обслуговування та ремонту зброї, якою користуються українські військові. Зараз пошкоджену техніку доводиться вивозити з України до інших країн для ремонту, що уповільнює процес. Обслуговування та логістику здійснюють через відеочат або захищений телефон з обмеженнями.

Окрема увага зосереджується на винищувачах F-16, які Україна отримає в 2024 році і які вимагатимуть регулярного технічного обслуговування. Також США не мають заздалегідь підготовленого плану з обслуговування вже наданої Україні техніки. Це рішення є значним зміщенням у політиці адміністрації Байдена стосовно України, оскільки протягом останніх двох років він намагався тримати американські війська подалі від лінії фронту. Навіть Держдепартамент США "прямо застерігав американців" від поїздок до України з 2022 року через небезпеку. Додамо, що Канада також розглядає можливість відправлення військових інструкторів до України.

Читайте також