Українцям повідомили, скільки потужностей електрогенерації знищила РФ за час війни

РФ знищила потужності електрогенерації
РФ знищила потужності електрогенерації

Україна втратила понад 40 ГВт електрогенерації унаслідок російського вторгнення та руйнування енергетичної інфраструктури. Про це заявив генеральний директор компанії Yasno Сергій Коваленко у своєму інтерв'ю The Page.

За словами Коваленка, руйнування української енергосистеми можна розділити на три фази. Початкова фаза полягала в окупації Запорізької АЕС та втраті частини вітрової та сонячної генерації. Друга фаза розпочалася в жовтні 2022 року і характеризувалася атаками на трансформатори. Російські війська цілеспрямовано атакували розподільчі мережі, трансформаторні вузли "Укренерго", локальні мережі та генеруючі потужності. Третя фаза почалася наприкінці березня 2024 року і характеризується масованими ударами по тепловій та гідрогенерації.

"Лише під час останньої фази ми втратили близько 9 ГВт генеруючих потужностей, що становить приблизно 50% нашого поточного зимового піку споживання. Загалом втрати досягли понад 40 ГВт, і це жахливі цифри", - підкреслив глава Yasno.

Міжнародна спільнота вже реагує на виклики щодо відновлення української енергетики. Нещодавно було оголошено про виділення понад 1 мільярд доларів на підтримку енергетичного сектору України. Зокрема, Норвегія надасть близько €100 млн на енергетику України.

Читайте також