В Україні ціни на деякі товари та послуги зростатимуть швидше

В Україні ціни на деякі товари та послуги зростатимуть швидше

Україна зафіксувала історично низький рівень інфляції до 2% протягом січня-травня 2024 року. Про це згідно з оглядом Міністерства економіки України.

Огляд розкриває, що причиною такого сповільнення зростання цін стало перебудовування структури економіки, що обумовлено війною. Низький попит споживачів відстає від послідовного відновлення внутрішньої пропозиції, що збільшилася завдяки відмінному врожаю 2023 року та імпорту.

Проте Міністерство економіки попереджає про можливість зростання цін у найближчому майбутньому. Тиску з боку витратних факторів, у тому числі адаптації бізнесу до роботи за обмеженого електропостачання, зростанню вартості логістики та сировини, а також збільшенню витрат на заробітну плату та збезпечення праці на зростання вартості персоналу її зміни впливають на внутрішні ціни. Також невизначеність надалі впливу війни та ймовірне збільшення недобору робочої сили надають додатковий тиск на економіку.

Очікується, що ці фактори прискорять ріст цін на продукти з більш високою доданою вартістю та послуги. Міністерство економіки прогнозує, що в майбутньому переважатимуть фактори, які призведуть до змін у тенденції низької інфляції.

Раніше було повідомлено, що Національний банк оновлює прогноз цін та економічної ситуації в Україні.

Читайте також: