Від штрафу до арешту: які покарання загрожують цивільним за носіння військової форми

Від штрафу до арешту: які покарання загрожують цивільним за носіння військової форми

Кожного разу все частіше на вулицях міст в Україні зустрічають людей, які одягнені у військову форму. Але не всі з них є військовослужбовцями. В такому випадку носіння військової форми цивільними особами є порушенням закону, що може мати серйозні наслідки.

Про це повідомляють Новини Live.

З 2019 року в Кодексі України про адміністративні правопорушення існує стаття "Незаконне носіння військової форми одягу із відзнаками військовослужбовців". Ця стаття стосується не тільки повного комплекту військової форми, але і окремих її елементів зі знаками розрізнення.

За перше порушення передбачено запобігання та конфіскацію форми зі знаками дозволу або штраф від 2550 до 3400 гривень з конфіскацією форми. У разі повторного порушення протягом року покарання стає суворішим: штраф зростає до 3400-6800 гривень або призначаються громадські роботи від 30 до 40 годин, в обох випадках із конфіскацією форми.

Важливо зазначити, що навіть поява в публічному місці в одязі з військовим принтом, наприклад, у футболці в піксель, може вважатися адміністративним правопорушенням. Оскільки право на носіння військової форми мають військовослужбовці, військовозобов'язані при проходженні зборів, резервісти, курсанти військових навчальних закладів, ліцеїсти військових ліцеїв та особи, які звільнені з військової служби в запас або у відставку з правом носіння військової форми.

Національна поліція має право затримати особу, яка носить військову форму зі знаками розрізнення ЗСУ або інших військових формувань, якщо є підозра, що вона не має на це права. Після затримання складається відповідний протокол, і особу можуть притягнути до відповідальності.

Додамо, що раніше юрист нагадала про терміни оновлення даних військовозобов'язаних та покарання для ухилянтів.

Читайте також: