Немає QR-коду або статусу "в розшуку": в ТЦК роз'яснили, як оновити дані

Немає QR-коду або статусу

Новий закон про мобілізацію з 18 травня набрав чинності

Україна впровадила новий закон про мобілізацію, який став чинним з 18 травня 2024 року. Згідно з цим документом, люди у віці від 18 до 60 років, які знаходяться на військовому обліку, повинні оновити свої персональні дані до 16 липня і отримати QR-код для ідентифікації особи.

Заступник начальника Черкаського обласного ТЦК та СП, підполковник Василь Фрізюк, роз'яснив деякі аспекти нового закону в коментарі "Суспільному".

За його словами, оновлення даних можна здійснити як у ТЦК, так і в ЦНАПах. У ТЦК видають військово-обліковий документ зі штрих-кодом, а в ЦНАПі - витяг з підписом працівника та мокрим штампом.

Фрізюк також зазначив, що QR-код доступний у додатку "Резерв+", але не в ЦНАПах. Проте, довідка з ЦНАПу має юридичну силу і додатковий візит до ТЦК не є необхідним.

"Важливо, якщо у військовозобов'язаного є статус "у розшуку", це обов'язково означає скоєння злочину. Такий статус може бути надано з різних причин, наприклад, через неявку за попередніми повістками. Такі питання вирішуються індивідуально у ТЦК", - зазначив Фрізюк.

Підполковник заступник закликав не розглядати статус "у розшуку" як кримінальне переслідування і рекомендував військовозобов'язаним звертатися до ТЦК для вирішення подібних питань.

Крім того, визначили шість категорій українців, які не потребують оновлення даних до ТЦК.

Читайте також: