Відповідальність та комфорт: як провести вагітність з задоволенням та забезпечити дитину всім необхідним

Відповідальність та комфорт: як провести вагітність з задоволенням та забезпечити дитину всім необхідним

Вагітність нехай і складний, але унікальний та чудовий процес. Зважитися на нього, особливо в нинішній час, ще складніше. Саме тому так важливо буквально “пронести” кожен день вагітності з єдиним правилом — безпека дитини після комфорту матері. 

Вагітній жінці потрібно подбати про себе, і вже тоді зі свого здорового стану подбати про дитину. Зазвичай вперше на огляд до лікаря вона йде на 12 тиждень вагітності, саме тому цей строк умовно називають початком найважливішого періоду. Проте піклуватись про себе потрібно до вагітності, в процесі, та обов'язкового після народження дитини. 

Нетривіальні поради для вагітних 

Порада дбати про себе настільки банальна, що вже давно всім набридла. Що стосується вагітної жінки, то в першу чергу їй потрібно мінімізувати стрес. Для цього варто зменшити кількість “порадників” навкруги, обрати кваліфікованого лікаря, чиї поради дійсно стосуються здоров'я матері та дитини, та заручитись підтримкою близьких. Зазвичай, цього вже достатньо, щоб зменшити рівень стресу. 

Додаткові інструменти:

  1. Дихання. Будь-які прості дихальні практики зменшать рівень стресу й поступово підготовляють до складного процесу родів. Дихати правильно вміють не всі, а саме дихання найбільше допомагає подолати стрес. 
  2. Фізична активність. Звісно, вагітність вносить свої корективи, проте жінці, що буде народжувати, не можна відмовлятись від активності. В цьому випадку можна займатися йогою для вагітних або просто взяти за звичку щодня гуляти в парку. І як завжди, перед активністю варто поговорити про це зі своїм лікарем. 

Психологи також радять на час вагітності мінімізувати навіть той стрес, який здається мізерним. Наприклад, перегляд мелодрам чи фільмів жахів, різкі зміни стилю життя чи кардинальні зміни в роботі, які обов'язково призводять до підвищення стресу. 

Мінімізувати стрес допоможе правильна підготовка до кожного етапу вагітності. Мова йде про розуміння, що відбувається в тілі жінки та як це впливає на її життя. Важливо проговорювати свої страхи в моменті та спрогнозувати подальші зміни.

Кілька традиційних порад 

Традиційні поради також можуть значно допомогти, а тому не потрібно ними нехтувати. 

Що потрібно внести у свою рутину вагітній жінці: 

  1. Збалансоване харчування. 
  2. Достатньо питної води впродовж дня. 
  3. Вітаміни (узгодження з лікарем). 
  4. Відпочинок і сон. 

Також лікарі рекомендують звертати увагу на будь-які сигнали організму.