The Economist: Сонце до 2040 року стане основним джерелом енергії людства

Сонце основне джерело енергії
Сонце основне джерело енергії

Сонячна енергетика: темпи розвитку і перспективи

Аналітики дослідили темпи розвитку сонячної енергетики і прийшли до висновку, що вона стане провідною формою енергетики для населення планети вже найближчими десятиліттями. Згідно з дослідженням, встановлена сонячна потужність збільшується вдесятеро кожне десятиліття.

У майбутньому сонячні батареї можуть стати найпоширенішим джерелом електроенергії на планеті, а також головним джерелом усієї енергії. За прогнозами, до 2040-х років вартість електроенергії, виробленої з сонячних батарей, буде майже вдвічі нижчою, ніж найдешевша доступна сьогодні.

«Знаменита частина світу відчуватиме себе енергетично багатими, у тому числі Африка, де 600 мільйонів людей в даний час не мають достатнього освітлення своїх будинків. Це стане новим історичним зростанням для людства», - прогнозують експерти.

Різниця між сонячною енергетикою і іншими джерелами енергії полягає в тому, що сонячна енергетика не має обмежень, як у випадку видобутку нафти чи газу. Крім того, ресурси, необхідні для виробництва сонячних елементів і їх установки на сонячних фермах, є доступними: пісок з високим вмістом кремнію, сонячні місця та людська винахідливість.

Однак, розвиток сонячної енергетики не зупинить зміни клімату, але може помітно їх сповільнити. Також слід враховувати потребу у паралельному розвитку технологій зберігання енергії, так як пікові години споживання електроенергії припадають на вечір. На щастя, аккумулятори та розширення використання електролізу роблять зберігання енергії більш доступними.

Читайте також