Влада готова до евакуації українців у випадку можливого теракту на ЗАЕС

Влада готова до евакуації українців у випадку можливого теракту на ЗАЕС

У разі підриву Запорізької атомної електростанції росіянами буде відбуватися евакуація з декількох областей України.

У кожному регіоні створено окремі штаби з евакуації, опрацьовано питання вивезення людей із зон радіусом у 30 та 50 км, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі національного телемарафону, пише Gazeta.ua.

"Підготовлено всі медичні засоби й опрацьовано логістичні маршрути, де розміщуватимуть людей, як їх довозитимуть. У разі такої ситуації будуть залучені не лише державні механізми, а й волонтерські групи", сказав Лубінець.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Він зазначив, що Україна не має доступу до тимчасово окупованих територій, а тому у разі катастрофи саме їхні мешканці опиняться під найбільшою загрозою.

"Досвід Каховської ГЕС показав, що росіяни блокують евакуацію людей із постраждалих районів. На захоплених територіях цивільні постраждають найбільше", резюмував омбудсмен.

Запорізька АЕС в Енергодарі перебуває під контролем російських окупантів з березня 2022 року. Російські військові використовують АЕС як військову базу. Окупанти одразу ж завезли на територію ЗАЕС військову техніку. Згодом з'явилися інформація про замінування.

Президент Володимир Зеленський заявив, що зараз Росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній електростанції. Кирило Буданов в інтерв'ю британському виданню The New Statesman повідомив про те, що переконаний план підриву окупантами Запорізької АЕС повністю розроблений та затверджений. За словами голови ГУР, загроза ніколи не була такою великою, як зараз.