2023 – найспекотніший рік за весь час спостережень: чим це загрожує

Земля 2023 року встановила новий температурний рекорд

Земля в 2023 році стала найтеплішою за всю свою історію спостережень. Це свідчить про те, що з планетою виникають проблеми, заявляє Віра Балабух, кандидатка географічних наук та завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту.

Температура повітря є важливим показником для зміни кліматичної системи Землі, яка включає атмосферу, океани, поверхню землі та біосферу. Глобальна температура повітря вперше за 125 тисяч років перевищила середню температуру доіндустріального періоду на 0,5-1,5°C.

За останнє півстоліття температура повітря зросла найінтенсивніше за два тисячі років. Температура у 2023 році була аномальною і подібною до тієї, яка була понад 100 тисяч років тому.

Балабух підкреслює, що саме діяльність людини є причиною цих змін. Інформація про це також наведена у шостому звіті Міжурядових експертів з питань зміни клімату. Зростання температури в атмосфері, океані та на земній поверхні призводить до значних змін у кліматичній системі.

Зокрема, потепління в Арктиці та Антарктиці відбувається швидше, ніж загалом по всій планеті, і вже має незворотні наслідки, такі як втрата льодового покриву і вічної мерзлоти.

Якщо глобальна температура підвищиться на 1,5°C, то ці процеси будуть прискорюватись, що може призвести до втрати льоду в арктичних водах і інфраструктури, що знаходиться на вічної мерзлоті, до 2050 року.

Підвищення температури Світового океану та його окислення також мають серйозні наслідки. Це призводить до втрати життя морських організмів, зокрема коралів, устриць і мідій.

Коралові рифи, зокрема тропічні і субтропічні, можуть втратити своє значення як джерело різноманітних товарів і послуг через зміни в океанічному середовищі. Багато коралових рифів вже зникли, а до 2050 року більше половини з них можуть зазнати щорічних змін у своєму кольорі та стані.

Підвищення температури Світового океану також призводить до збільшення кислотності води через поглинання вуглекислого газу, що ускладнює утворення панцирів та скелетів у морських організмів.

Зазначимо, що найтепліший рік Землі у 2023 році був спричинений антропогенною зміною клімату та надзвичайним погодним явищем Ель-Ніньо, яке впливає на значну частину планети шляхом різкого підвищення температури води.

Середня температура у 2023 році була вищою на 0,17°C, ніж у 2016 році, який раніше вважався найтеплішим роком. Це свідчить про значне підвищення кліматичних показників.

Раніше було повідомлено про найтепліше літо в Арктиці.