23 роки тому зник Георгій Гонгадзе

16 вересня вшановують пам'ять журналіста Георгія Гонгадзе.

Засновник видання "Українська правда" Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі під Таращею Білоцерківського району Київської області виявили його тіло без голови.

2009-го в Київській області знайшли рештки черепа. Генеральна прокуратура заявила, що вони належали Гонгадзе.

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними в убивстві Гонгадзе експрацівників Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Валерія Костенка, Миколу Протасова й Олександра Поповича. Суд позбавив їх волі на термін від 12 до 13 років.

У січні 2013-го до довічного ув'язнення засудили колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача. Його звинуватили у вбивстві Гонгадзе.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Замовників вбивства досі не встановили. Георгію Гонгадзе посмертно надали звання Героя України.

У грудні 2008 року в Києві встановили пам'ятник Гонгадзе та іншим журналістам, які загинули при виконанні службових обов'язків. Його іменем назвали вулиці в Києві та Луцьку, ім'я викарбували на скляній стіні в залі Меморіалу загиблим журналістам у Музеї новин у Вашингтоні.

‌‌15 вересня, у Києві в храмі Святого Миколи Набережного (ПЦУ), де похований Георгій Гонгадзе, провели поминальне богослужіння за всіма загиблими українськими журналістами. Від початку повномасштабного вторгнення Росії загинули 72 медійники, 15 із них під час виконання професійних обов'язків.