69 діб шахтарі провели під завалом

Під завалом шахтарі провели 69 діб
Під завалом шахтарі провели 69 діб

13 жовтня 2010 року у Чилі з-під землі були дістани 33 шахтарі, які просиділи 69 днів у пастці. Під час свого утиску, гірники навіть розглядали груповий суїцид і канібалізм.

Шахта "Сан-Хосе" розташована на півночі Чилі і почала свою роботу в 1889 році. Вона видобувала мідь і золото. З 2004 по 2010 рік компанія, що експлуатувала шахту, отримала 42 штрафи за порушення вимог безпеки.

Зсув ґрунту стався 5 серпня 2010 року, а спроби порятунку розпочалися 6 серпня.

Спочатку рятувальники намагалися проникнути до гірників через вентиляційні шахти, але вони також були завалені. Спроби розчистити завали за допомогою важкої техніки призвели до нових обвалів. І тому було вирішено провести вертикальні свердловини. 22 серпня рятувальники встановили бур, в якому знаходилася записка від гірників. Її особисто прочитав президент Чилі Себастьян Піньєра: "Ми почуваємося добре і знаходимося в безпеці, нас 33 гірників".

У шахті були схованки з їжею. Гірники жили на мінімальному раціоні - ложка тунцю, половинка печива і півсклянки молока кожні 48 годин. Температура під землею становила 33 градуси Цельсія, а вологість досягала 90%.

Рятувальні роботи були завершені 9 жовтня. Людей витягнули через свердловину, у яку спустили спеціальну капсулу для перевезення людини.

Операція з порятунку розпочалася 13 жовтня о 19:00 за місцевим часом. До шахти зійшло 6 рятувальників. Усі 33 шахтарів були підняті на поверхню за менше, ніж добу. Їх зустрічали родичі, президент Чилі Себастьян Піньєра і президент Болівії Ево Моралес, колишній шахтар. Кошти, витрачені на порятунок, склали 22 мільйони доларів.

Читайте також