«ЯГОМИК» більше немає. Російський музей позбувся незвичної абревіатури

Якутський музей ім. Ом. Ярославського змінив свою назву

Якутський державний об'єднаний музей історії та культури імені Омеляна Ярославського прийняв рішення змінити своє офіційне найменування. Він відмовився від використання абревіатури "ЯГОМИК" і тепер відомий у соціальних мережах як "Якутський музей ім. Ом. Ярославського". У офіційних документах музей зазначається як "ГБУ РС (Я) 'Якутський музей'".

Зміна назви пов'язана з висловлюваннями співробітника музею

Один з колишніх працівників музею розповів, що раніше у закладу не соромилися використовувати стару абревіатуру. Він розповів про один інцидент, коли працівники брали участь у змаганнях і замовили футболки з назвою "ЯГОМИК". Однак хтось побачив, що абревіатура була довга і вирішив прибрати "народів Півночі". Експрацівник музею зауважив, що вони весело грали з таким написом, задовольняючи своїх суперників.

Зміна назви також пройшла в іншому музеї

Вже не вперше в Росії великі культурні установи змінюють свої назви. В грудні Всеросійський науково-дослідний геологічний інститут ім. А. П. Карпінського прийняв рішення змінити назву на "Інститут Карпінського". В офіційному заявленні йдеться про "омолодження" міжнародного інституту і наголошується, що нова назва виглядає привабливіше за стару абревіатуру "ВСЕГЕИ".

Зміна назви музею в Якутиї і інституту в Москві не пов'язана з останніми законодавчими змінами в Росії, які забороняють "пропаганду ЛГБТ, педофілії та зміни статі" і діяльність "міжнародного громадського руху ЛГБТ". Раніше Верховний суд Росії визнав організацію "Міжнародний громадський рух ЛГБТ" екстремістською та заборонив її. Проте правозахисники стверджують, що такого руху не існує.