Як навчити дітей тактовності

Маленькі діти з учителем на занятті
Маленькі діти з учителем на занятті

Відчуття такту є невід'ємною рисою, без якої неможливо існувати в сучасному світі. Не всі люди розвивають цю якість, але ніколи не пізно почати. Для дорослих осіб тактовність стає очевидною з часом, але для дітей це трохи складніше. Вони тільки починають досліджувати світ і спробувати зрозуміти такі поняття, як "мораль" і "аморальність". У цьому випадку батьки мають почати допомагати своїй дитині розвивати відчуття такту.

Отже, ми пропонуємо вам кілька порад, які допоможуть навчити дітей тактовності.

1. Будьте прикладом для своєї дитини. Незалежно від того, наскільки це банально звучить, діти формують свій світогляд, спираючись на рольові моделі. Тому, якщо ви розвинете свою тактовність, ваша дитина зможе навчитись багатьом речам від вас. Для дітей батьки є важливими і авторитетними особами, і їхня поведінка стає зразком для них. Якщо батьки показують тактовність, повагу до інших і позитивні соціальні навички, діти навчаються цьому і стають здоровими соціально адаптованими особами.

2. Установіть діалог з дитиною. Ніщо не допомагає вивчити тактовність так, як комунікація. Дуже важливо говорити з дітьми про основи етики. Це можна робити навіть під час подорожей до садочка або магазину. Наприклад, якщо ви бачите людину з інвалідністю, не відвертайте погляд, а поясніть дитині, що це звичайна ситуація і такі люди не відрізняються нічим. Подібні розмови можна проводити на будь-яку морально-етичну тему. Головне - не ігнорувати, а роз'яснювати.

3. Хваліть свою дитину, коли вона виявляє тактовність. Це простий, але ефективний спосіб. Поставте себе на місце: якщо ваш начальник належним чином оцінює вашу роботу, ви будете старатися показувати більшу майстерність та працювати з більшим ентузіазмом. Так само і з дітьми. Коли дитина робить щось тактовне, обов'язково похваліть її. Це допомагає зрозуміти дитині, що ви цінуєте її тактовність. Проте, не забувайте роз'яснювати, що розвивати відчуття такту потрібно не тільки для того, щоб отримувати похвалу.

4. Встановюйте паралелі. Для дітей, особливо в дуже ранньому віці, важко розуміти поради про те, "як правильно, а як ні". Тому можна використовувати метод порівнянь. Запитайте дитину, як вона відчуває себе після того, як її критикували за зачіску або одяг? Зрозуміло, що їй буде неприємно. Таким чином дитина зрозуміє, що її слова можуть образити інших. Фактично, це відповідає настанові Конфуція: "Не роби іншим того, чого не бажаєш собі".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Неправильно підібраний рюкзак може серйозно нашкодити здоров'ю. Gazeta.ua розповість, яка повинна бути вага шкільного ранця.

За нормами педіатрів, вага ранця для учнів молодшої школи не повинна перевищувати 10% ваги дитини. Для учнів середньої та старшої школи - 15%. Тобто, якщо вага школяра становить 30 кг, вага ранця з усіма шкільними речами не повинна перевищувати 3-4,5 кг. Інакше діти будуть дуже втомлюватися, страждати від болю в спині і негативно впливати на свою поставу.

Читайте також

Мороженое с чипсами: как приготовить
вчора, 13:06 117 переглянули
Мороженое с чипсами: как приготовить