Як підвищити народжуваність в Україні? Демограф дав підказку владі

Підвищення народжуваності в Україні можливе за допомогою боротьби з безпліддям та спрощенням умов усиновлення дітей

Заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Олександр Гладун в інтерв'ю з ТСН розповів, що підвищення народжуваності в Україні можна досягти шляхом боротьби з безпліддям та спрощенням умов усиновлення дітей.

«Цей напрямок пропагує та підтримує Міністерство охорони здоров'я. Звичайно, що ці послуги не з дешевих, тому питання – хто це все буде фінансувати. Цю тему активно обговорюють і гадаю, що програму з репродуктивного здоров'я буде запроваджено. А більш детально ця тема буде прописана у програмі реалізації Стратегії», – повідомив він.

Олександр Гладун також зазначив, що в Україні дуже високий відсоток дітей народжується завдяки репродуктивним технологіям.

Він відзначив, що проблема безпліддя пов’язана із сексуальним здоров’ям, тому Міносвіти має визначити, як говорити про це зі старшокласниками.

«Ці теми пов’язані між собою, бо якщо ти стежиш за своїм сексуальним здоров’ям, знаєш до чого це може призвести, то, можливо, тоді і репродуктивних технологій потрібно буде менше», – наголосив експерт.

Олександр Гладун зазначив, що проблема безпліддя не обмежується лише жінками, але стосується і чоловіків. Він зауважив, що багато чоловіків не хочуть про це говорити, але якщо пари звертаються до лікаря з метою народження дитини, то держава має їх підтримувати.

Однією з вимог ЄС є закриття дитячих будинків, а також удосконалення процедури усиновлення. Також будуть активніше створюватися дитячі будинки сімейного типу.

Створення пристойних умов життя є однією з умов для підвищення рівня народжуваності в Україні. Ефективний ринок праці та рівень зарплатні також впливають на рішення щодо кількості дітей у сім'ї.