Як українці змінили своє ставлення до дати Різдва. Неймовірні цифри

Кількість українців, які святкують Різдво Христове

За декілька років кількість українців, які святкують Різдво Христове 25 грудня, зросла до 75%. Це підтверджують результати щорічних опитувань "Главкома", в яких брали участь десятки тисяч читачів.

У 2016 році бажання святкувати Різдво 25 грудня висловлювали близько половини (53%) українців, при цьому 27,5% були "за" 7 січня. У 2021 році ситуація змінилася на користь нової дати: вже понад 55% українців віддали перевагу 25 грудня, а 24% хотіли святкувати 7 січня.

У 2022 році кількість охочих святкувати Різдво 7 січня поменшилася до 7,94%, тоді як 56,72% висловили бажання святкувати новою датою.

Свіже опитування, проведене "Главкомом" у 2023 році, показало, що вже понад 75% святкують Різдво саме 25 грудня, тоді як менш як 5% підтримують стару дату.

Варто зазначити, що Українська Православна церква/Православна церква України (УПЦ/ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) перейшли на новоюліанський календар, що призвело до зміщення важливих релігійних дат. За новим календарем Різдво в Україні припадає на 25 грудня. Маланки та Щедрий вечір припадають на 31 грудня, а Водохреща – на 6 січня.

25 грудня – Різдво Христове, одне з дванадцятих свят. Це свято Боговтілення – поява Господа у людській подобі. За легендою Ісус Христос народився в Діви Марії в Вифлеємі. Під час його народження на небі засяяла яскрава зірка, яка вказувала дорогу до немовляти. За нею мудреці принесли свої дари Спасителю.

Читайте також:

  • Тризуб на ялинці. Як різдвяні та новорічні листівки стають зброєю
  • Коли колядувати і щедрувати? Що каже церковний календар і як Московська церква маніпулює