Який бізнес найоптимістичніше дивиться у майбутнє України. Дослідження НБУ

Керівники підприємств торгівлі мають позитивні очікування щодо свого розвитку. Згідно з оглядом, що провів Нацбанк, торгівля оцінює свої перспективи як обіцяючі. Внутрішній попит, зменшення інфляції та достатня пропозиція товарів сприяють цьому.

Проте, за результатами опитування підприємств, проведеного Національним банком, індекс очікувань ділової активності в жовтні знизився нижче рівноважного рівня. На це вплинули безпекові ризики, руйнування виробничих потужностей, обмеження експортерів, звуження інвестиційного попиту та зростання цін на пальне.

Сектор послуг також має негативні очікування, оцінюючи свої результати незадовільно. Проблеми з попитом, логістикою та здорожчанням пального вплинули на цю ситуацію.

Торговельні підприємства, хоча і розраховують на збільшення товарообороту та обсягу закупівель, песимістично налаштовані щодо загальної чисельності працівників.

Промисловий сектор не прогнозує змін своєї ділової активності, але позитивно налаштований щодо обсягів виробництва, нових замовлень та запасів сировини.

У рамках пілотного проєкту страхування від воєнних ризиків, який реалізує ЄБРР, Велика Британія приєдналася до проєкту. Це сприятиме зменшенню безпекових ризиків для бізнесу в Україні.

Комітет Ради схвалив законопроєкт про відновлення податкових перевірок з 1 грудня. Однак, мораторій на перевірки ФОП буде збережено до грудня 2024 року.