Археологи знайшли новорічну сцену давніх єгиптян

Недавно виявили фреску, яка зображує святкування нового року стародавніми єгиптянами. Цю фреску знайшли на стелі Еснського храму, який існує вже 2000 років. Зображені на фресці божества Сах, Сотіс та Анукіс, які перебувають на сусідніх човнах, а над ними знаходиться богиня неба Нут.

Вчені з Тюбінгенського університету пояснюють, що саме так описувалася єгипетська міфологія настання нового року. Сах символізує сузір'я Оріон, а Сотіс - Сіріус, яке з'являлося на сході в той самий день, коли єгиптяни святкували новий рік. Це був час, коли розливався Ніл, а люди вірили, що через приблизно 100 днів після появи Сіріуса богиня Анукіса змушувала води відступити. Згідно зі сучасним календарем, новий рік в Стародавньому Єгипті наставав у середині липня.

У Єгипті археологи також виявили велике поховання з 250 саркофагами із муміями, а також схованку з бронзовими статуями. Ця знахідка знаходиться в некрополі Саккара, неподалік Каїра. Мумії добре збереглися, і це є надзвичайно цінним доказом минулих цивілізацій.