Байден підписав закон про тимчасовий бюджет США без допомоги Україні

Президент США Джо Байден підписав закон про тимчасове фінансування уряду США без включення допомоги для України та Ізраїлю. Про це йдеться на сайті Білого дому.

Згідно з цим законом, фінансування пріоритетних напрямків буде продовжено до 19 січня. Це означає, що урядові програми та відомства, що займаються сільським господарством, енергетикою, військовим будівництвом, транспортом та житлом, продовжать свою роботу. Їх фінансування може бути продовжено до 2 лютого 2024 року.

На відміну від попереднього законопроекту, ця версія не передбачає допомоги для України. Очікується, що це питання буде розглянуто Конгресом після Дня подяки, який відзначається 23 листопада.

Зазначимо, що цей закон було ухвалено з метою запобігти «шатдауну», який виникає, коли частина урядових установ припиняє свою роботу через невизначений бюджетний період. Наступний «шатдаун» повинен бути перешкоджено до 30 вересня, коли поточний бюджет закінчується, але Конгрес може прийняти тимчасове продовження бюджету, щоб уникнути цієї ситуації.

Що таке «шатдаун»?

Урядовий «шатдаун» відбувається, коли частина американського уряду припиняє свою роботу через відсутність затвердженого бюджету, який забезпечує фінансування цих установ. Він може виникнути, якщо наступний бюджет не буде прийнятий до 1 жовтня. Цей стан може вплинути на постачання озброєння партнерам США.