Банкір спрогнозував, коли чекатиме на подорожчання долара в Україні

Час подорожчання долара в Україні
Час подорожчання долара в Україні

Начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лісовий повідомив, коли подорожчає долар в Україні.

На валютному ринку очікується зміна курсу, особливо влітку. Проте, більш помітне зростання валютних курсів очікується в осінній період, коли з'являться об'єктивні підстави для цього.

Перш за все, це пов'язано з очікуваною інфляцією, яка може прискоритися до 5-6% у другому півріччі. Проте, це значення не перевищить річний прогноз у 8,2%.

"Причини інфляції очевидні: зростання цін через перегляд тарифів на електроенергію і проблеми з енергопостачанням. Також, збільшення акцизів на паливо може призвести до подорожчання нафтопродуктів", - пояснив експерт.

Курс валют в Україні

Тарас Лісовий зазначив, що в майбутньому очікується поступове зростання валютних курсів, подібне до того, що спостерігалося в квітні і травні. Орієнтовно курси можуть набути такого вигляду: 41-42 грн/$ та 44-47 грн/€.

Втім, експерт наголосив, що зміни будуть прогнозованими і плановими. Поступове зростання курсів може тривати до 2 тижнів без внесення жодних системних змін.

"Незважаючи на зміни на валютному ринку, Нацбанк буде продовжувати практику "керованої гнучкості" і вчасно втручатися у попит і пропозицію валюти. Тому аномальні ситуації на ринку валют відсутні", - зазначив банкір.

Прогнозується, що наступного тижня валютні показники будуть наступними:

  • коридори валютних змін: на міжбанку 40-41 грн/$ та 43-45 грн/€, на готівковому ринку 40-41,2 грн/$ та 43-46 грн/€;
  • щоденні курсові зміни: на міжбанку – до 0,2-0,3 грн, у банках – до 0,3-0,5 грн, в обмінних пунктах – до 0,5 грн;
  • різниця між курсами купівлі та продажу: на міжбанку до 0,05 грн за $1, до 0,1 грн за €1, у комерційних банках до 0,5-0,6 грн на $1, до 0,8-1 грн на € 1, в обмінних пунктах до 0,6-1 грн на $1, до 1-1,3 грн на €1;
  • тижневі курсові відхилення очікуються не більше 2% від початкового понеділкового курсу.

"Таким чином, очікується період стабільності на валютному ринку протягом 15-21 липня, а потім можна очікувати пожвавлення", - додав Тарас Лісовий.

Нагадаємо, Національний банк України встановив новий історичний максимум курсу долара.

Читайте також