Білорусь має заплатити репарації Україні. У Раді зареєстрували постанову

У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про визнання Білорусі країною-агресором.

Цей крок потрібен для майбутніх репарацій Україні. Також пропонується розірвати з Білоруссю дипломатичні відносини. Про це повідомив народний депутат Ярослав Юрчишин.

Білорусь має нести відповідальність за повномасштабну війну, оскільки надала свою територію для здійснення агресії проти Україні, сказав депутат.

"Цей крок потрібен для притягнення білоруського режиму до відповідальності і майбутніх репарацій Україні", заявив нардеп.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Ми пам'ятаємо про допомогу білорусів у війні проти російської навали і вдячні бійцям Полку Калиновського. Однак Білорусь, як країна, має нести юридичну відповідальність за злочини, скоєнні на нашій території", сказав Юрчишин.

У пояснювальній записці документу вказується, що український парламент визнає Білорусь державою-агресором. Закличе уряди інших держав і міжнародні організації зробити те саме.

Згідно проєкту, Верховна Рада закличе Кабінет міністрів "негайно опрацювати питання розірвання дипломатичних відносин між Україною і Білоруссю.

Також Україна закличе міжнародну спільноту до посилення санкційного тиску на Білорусь і притягнення до відповідальності воєнних злочинців.

24 лютого 2022 року РФ розпочала повномасштабну агресію проти України. Російські окупанти увійшли на територію України з боку Білорусі. Аеродроми Білорусі використовувала російська авіація.

Європейський парламент ухвалив резолюцію із закликом створити спеціальний трибунал над президентом РФ Володимиром Путіним і самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком.