Біометрія замість штампів: ЄС змінює правила в'їзду для українців

Ілюстрація до новини про зміну правил в'їзду в ЄС для українців
Ілюстрація до новини про зміну правил в'їзду в ЄС для українців

ЄС вводить нову систему контролю на кордонах

З 10 листопада Європейський Союз запроваджує нову систему прикордонного контролю, відмовляючись від традиційного ручного паспортного контролю при в'їзді до Шенгенської зони. Зміни стосуватимуться громадян країн, які не входять до ЄС та прибувають на короткострокове перебування.

EES - це передова технологія моніторингу перетину кордонів Шенгенської зони громадянами третіх країн. Через два місяці мандрівники з інших країн зіштовхнуться з оновленою процедурою прикордонного контролю. Автоматизована система замінить застарілий метод проставлення штампів у паспортах, підвищить безпеку на кордонах та допоможе в боротьбі з нелегальною міграцією.

Під час першого візиту мандрівники пройдуть біометричну реєстрацію, зберігаючи дані у системі протягом трьох років. Відмова від надання біометричних даних призведе до заборони на в'їзд.

При наступних подорожах інформація перевірятиметься з використанням частини біометричних даних, швидше за все, через сканування особи. Система не буде застосовуватися до осіб, які мають дозвіл на проживання в країнах ЄС або довгострокові візи.

Цифрова система EES замінить звичні штампи в паспортах на пропускних пунктах та аеропортах. Мандрівники використовуватимуть термінали самообслуговування для сканування проїзних документів. Система реєструватиме особисті дані, біометричну інформацію, дату та місце перетину кордону і обчислюватиме тривалість перебування в Шенгенській зоні з метою контролю додержання правила 90/180 днів.

Нова система контролю буде діяти у всіх країнах ЄС, окрім Кіпру та Ірландії, де збережеться традиційна процедура, а також у Ісландії, Ліхтенштейні, Норвегії та Швейцарії, які не є членами ЄС.

Очікується, що ця система спростить процес перетину кордону.

Читайте також