В ООН відреагували на запрошення МЗС України допомогти із гуманітарною місією у Курській області

Учасники місії ООН в Курській області
Учасники місії ООН в Курській області

Представники ООН готові прибути на контрольовану Україною територію Курської області за запрошенням українського МЗС. Однак для цього потрібен дозвіл Російської Федерації. Про це повідомив речник ООН Стефан Дюжаррік.

Організація закликала ООН та Міжнародний комітет Червоного Хреста долучитися до заходів гуманітарного реагування та здійснювати моніторинг на захоплених російських територіях України, де Україна дотримується міжнародних зобов'язань у сфері міжнародного гуманітарного права.

На запрошення Червоного Хреста українська влада поки не одгукнулася.

Нагадаємо, минулого тижня гуманітарна колона була обстріляна, що призвело до загибелі трьох працівників МКЧХ та поранення двох. Однак у заяві організації не згадано, хто вчинив обстріл та кому вона звертається з закликом поважати роботу гуманітарних організацій. Українська влада, з свого боку, повідомила, що обстріляла колону російська артилерія, а європейські лідери засудили цю атаку.

Після вторгнення Росії в Україну МКЧХ отримав багато критики, зокрема тому, що не визнає відповідальності Російської Федерації за вбивства та каліцтва військовополонених в Оленівці.

Українська армія увійшла на територію Курської області Росії у серпні. ЗСУ заявляють про контроль над десятками населених пунктів. У Курській області діє режим надзвичайної ситуації федерального масштабу і евакуйовано понад 130 тисяч людей.

Джерело: Голос Америки

Читайте також