Bloomberg повідомило, скільки F-16 Україна може отримати влітку і до кінця року

Україна отримає F-16 влітку і до кінця року
Україна отримає F-16 влітку і до кінця року

Україна планує отримати до 20 західних винищувачів F-16 до 2024 року, повідомляє Bloomberg. Однак НАТО виражає занепокоєння щодо логістичних проблем та нестачі злітно-посадкових смуг в Україні.

За даними видання, рішення про передачу літаків ускладнюється проблемами з запасними частинами та мовним бар'єром між українськими пілотами та іноземними інструкторами.

«Планувальники стурбовані тим, що на території України недостатньо злітно-посадкових смуг, а ті, що є, – вразливі для російських атак», – зазначає Bloomberg.

За словами джерела, Україна зможе розмістити ескадрилью F-16, яка складатиметься з 15-24 літаків. Інше джерело стверджує, що Київ очікує отримати шість винищувачів цього літа і до 20 – до кінця року.

Видання також наголошує, що виникають сумніви щодо доцільності відправки винищувачів в Україну, оцінюючи це як «дорогу демонстрацію підтримки президента Володимира Зеленського».

Представник НАТО виділив три основні проблеми:

  1. Потреба у переналаштуванні літаків залежно від їхнього завдання.
  2. Нестача якісних злітно-посадкових смуг та укриттів для F-16 в Україні.
  3. Складна логістика підтримки літаків, включаючи потребу в запчастинах, технічному обслуговуванні та кваліфікованих інженерах.

Інший представник НАТО зазначив, що Україна намагається досягти того, на що зазвичай потрібно три-чотири роки, всього за кілька місяців.

Читайте також