Чехія порахувала, скільки грошей витратила на біженців з України

Українські біженці отримали гуманітарну допомогу в Чехії на $710 млн

За даними МВС та Мінпраці Чехії, українським біженцям, які приїхали до Чехії з початку війни, було надано гуманітарну допомогу на суму близько $710 млн.

“Сотні тисяч українських біженців, які отримали в Чехії візи захисту, також отримали у вигляді гуманітарної допомоги загалом 16,33 мільярда крон (близько $710 млн - Главком)“.

За словами міністрів праці Маріана Юречки та міністра внутрішніх справ Віта Ракушана, українські біженці повертають ці пільги та допомогу шляхом сплати податків зі своїх заробітків.

Ситуація українських біженців у Чехії

За даними МВС Чехії, станом на початок минулого тижня, приблизно 383 тис. біженців з України знаходилися в Чехії з візами тимчасового захисту. З них три чверті складають діти, жінки та люди похилого віку. Діти та молодь віком до 18 років становлять 98 тис., жінки від 18 до 65 років - 170,2 тис., люди старше 65 років - 15,5 тис. Середня загальна сума підтримки для українців становила трохи більше 9 тис. крон, або $381.

Більшість українських біженців в Чехії мають роботу та самостійно оплачують свої витрати на проживання. Однак, вони часто стикаються з поганими умовами праці та низькими доходами. Більшість посад, на яких працюють українські біженці, потребують нижчого рівня кваліфікації, ніж українські. Однією з найбільших проблем для українських біженців є незнання чеської мови, що ускладнює їх пошук роботи.

Покращення умов праці для біженців

Доходи українських біженців незначно поліпшилися з часом. У серпні 2022 року 80% біженців заробляли не більше 150 крон за годину, а в червні 2023 року ця цифра знизилася до 67%. Більшість біженців продовжують займати посади з пониженою кваліфікацією навіть у Чехії, що є причиною нижчих доходів. У листопаді минулого року 60% опитаних біженців працювали нижче рівня своєї кваліфікації, так само, як і в серпні 2022 року.