Чи будуть українські біженці залишатись у Німеччині: результати нового опитування

Біженці з України втрачають надію на повернення додому

За неопублікованим дослідженням Центру міжнародних інституційних порівнянь і міграційних досліджень Інституту Ifo в Мюнхені, все більше українських біженців втрачають надію на повернення додому. Велика кількість з них хочуть залишитися в Німеччині на тривалий термін. Такі результати були отримані під час опитування, проведеного з травня 2022 року до січня 2024 року.

Згідно з дослідженням, причиною зменшення бажання повернутися в Україну є тривалість війни. У 2023 році всього 21% близько половини спільноти біженців бажали повернутися, у порівнянні з 46% у 2022 році. Наразі вже 77% опитаних пропонують залишитися в Німеччині на найближчі два роки.

Тетяна Панченко, фахівець із міграційних досліджень Інституту Ifo у Мюнхені, зазначає, що чим довше триває війна, тим менше людей бажають повертатися у свою батьківщину.

За результатами опитування, для багатьох біженців спільноти рішення про повернення або залишання в Німеччині залежить від подальшого розвитку подій в Україні. Деякі можуть уявити повернення, якщо вони знову будуть відчувати себе у безпеці, а інші ще не вирішили. Більшість опитаних (39%) точно не планують повертатися і збираються продовжувати життя за межами України.

Зміни портрету біженця в Німеччині

Результати дослідження показують, що портрет біженця в Німеччині починає змінюватися. Тепер там прибуває більше чоловіків та молодих жінок без дітей, в порівнянні з першими двома роками війни, коли переважали жінки 30-49 років та діти. Також з'являється більше постраждалих від війни та соціально незахищених верств населення.

Окрім Німеччини, статус тимчасового захисту у країнах ЄС набули 4,3 млн українців, які покинули Україну через конфлікт з Росією. Більшість з них оселилася в Німеччині (29,5%), Польщі (22,1%) та Чехії (8,9%).