Чи подорожчають овочі через підрив Каховської ГЕС ‒ відповідь Мінагро

Підтоплення Херсонської області через підрив росіянами дамби Каховської гідроелектростанції не призведе до відчутного подорожчання овочів у країні.

Водночас виробництво овочів на правобережній, підконтрольній Україні, Херсонщині через підтоплення може зменшитися на 15-20%, прогнозує перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, передає Gazeta.ua.

"У масштабах України це може спричинити коливання ціни на овочі лише на 3-5%. Крім того, фермери з інших регіонів, передусім з Одещини, збільшили посіви овочів, які входять до борщового набору. А також огірків та томатів", ‒ заявив він в ефірі національного телемарафону.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Українцям слід бути готовим до того, що овочі в достатку вони побачать трішки пізніше, ніж звикли. Адже в інших регіонах, зокрема на західній та у центральній Україні, овочі достигають пізніше. Тож вони наситять ринок не у травні-червні, як раніше, а приблизно в липні.

"Проблеми можуть бути хіба що із баштанними культурами: кавунами, динями та баклажанами. В інших регіонах країни через відмінності природно-кліматичних умов їх вирощувати значно складніше", ‒ йдеться у повідомленні.

Підрив окупантами Каховської ГЕС призведе до того, що поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі.

6 червня росіяни підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. На станції зруйнували машинну залу, ГЕС відновленню не підлягає.

Росіяни скоїли злочин екоциду, найбільший за десятиліття у Європі. Каховське водосховище перетворилося на могилу для мільйонів живих істот, сказав президент Володимир Зеленський.