Ціни на картоплю стали сюрпризом для виробників та покупців

Картопля висока ціна фермери споживачі
Картопля висока ціна фермери споживачі

Ціни на картоплю в Україні цього року дуже вигідні

Це дозволяє виробникам заробити. Як передає "Хвиля", про це AgroPortal.ua розповів керівник ФГ "Шанс" Василь Шамборовський.

Ринок картоплі цього року зробив приємний сюрприз, як для виробників, так і для споживачів. На початку сезону ціни на картоплю розпочиналися з 8 гривень за кілограм. Пізніше вартість зросла: картопля другого сорту стала продаватися по 9 гривень за кілограм, а першого сорту – по 11-12 гривень.

"Ціни цього року хороші, якби так було щороку, то можна працювати. Але у кожного по-різному. Наприклад, мій колега садить картоплю під агроволокно, починає копати з червня. Вирощує інші, ніж я сорти - зокрема Рів'єру, застосовує полив, але у результаті отримує дещо менше", - розповів фермер.

Господарство "Шанс" обробляє 1 тис. га землі, у сівозміні 13 культур, проте картоплю виділяють найбільше, оскільки складно вгадати, на чому виграєш, а на чому програєш.

"Картопля є однією з прибуткових та найбільш енерговитратних культур. 40 га картоплі нам покриває по роботі, напевно, як 300 га пшениці, можливо і більше. У нас було 300 га пшениці, 200 га сої, за день ми збираємо 80 га сої, а картоплі – всього 1 га", – пояснив Шамборовський.

Читайте також