Чиновники прокоментували ситуацію із забрудненням Десни: чи є загроза Києву

Забруднення Десни — загроза для Києва
Забруднення Десни — загроза для Києва

Заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко повідомила, що ситуація із забрудненням на річках Сейм та Десна поступово покращується.

Рівень кисню у місцях початку формування забруднення на Сеймі вже досяг нормативу 4 мг на дециметр кубічний, а мор риби більше не спостерігається. На Десні спостерігається сповільнення руху забруднення в межах Чернігівської області. Площа забрудненої плями стала більш розпорошеною, а запах значно менший порівняно з ситуацією на Сеймі.

За даними Укргідрометцентру, забруднення може дістатися місць водозабору для Києва 14-16 вересня. Однак Олена Крамаренко висловила надію, що через повільний рух забрудненої води, вона взагалі не дійде до водозабору столиці.

Для поліпшення ситуації вже встановлено 3 аераційні установки в межах Чернігівської області, триває робота з їх встановлення на території Київської області.

Продовжується збір загиблої риби. За даними Держекоінспекції, загалом зібрано понад 31 тонну риби: у Сумській області - трохи більше 12 тонн, у Чернігівській - майже 19 тонн.

На 11 вересня зона забруднення Десни досягла села Ладинка на Чернігівщині, а якість води в Сеймі покращується.

Читайте також