Чому фейкові цитати Тараса Шевченка – це погано?

Поширення фейкових "цитат Шевченка"

Часто зустрічаю в інтернеті поширення фейкових "цитат Шевченка" і жорстоко забороняю їх репостити. Чому? Тому що ті, хто це роблять, показують свою безрозсудність, повну лінь та нездатність критично ставитися до інформації. Дискутувати з такими людьми безсенсовно, вони все одно будуть говорити "ну, хай буде фейк, але все ж правильно". Для них правильно означає відповідність їхнім уявленням про світ та власним упередженням.

Отже, відповідність власним упередженням є критерієм істинності для них. Тому жодні раціональні аргументи не матимуть значення, якщо не підтверджують їхні думки. Тому дискутувати з ними марно і витрачати час.

Розповсюдження фейкових новин про США

Проте, для багатьох людей вони є основною аудиторією інформаційно-психологічного фронту. Це працює так: спочатку вивчають фейкові вірші Шевченка, а потім запускають щось серйозніше. І це починає поширюватися, всі безладно репостять новину, що "США не будуть виділяти Україні таку ж допомогу, як раніше". Зрада! Що тут твориться! Та й так далі.

Як такі новини потрапляють до українського інформаційного простору? Дуже просто. Деякі російські ресурси та анонімні телеграм-канали оперативно повідомляють про певні новини, зокрема, заяви спікерів США. Українські ресурси радо репостять це, адже: 1) заголовок кричущий і отримає багато переглядів; 2) немає часу і бажання читати оригінал - це переклад великого тексту, хто це потребує; 3) потрібно бути першим, хто опублікує новину, адже конкуренти опублікують пізніше.

Отже, жодне лайно, створене російськими джерелами, не обходить наш інформаційний простір.

Істинність заяв у Держдепі

Що ж насправді сказала Держдепартамент США? Вони сказали, що допомога для України не завжди буде на тому самому рівні, що у 2022-2023 роках, оскільки планують допомогти Україні збудувати власну промислово-військову базу, щоб стати незалежною від американської допомоги. Проте це відбудеться не завтра, але поки що потрібно проголосувати за допомогу Україні на 2024 рік.

Це розумна позиція, відповідь на аргументи тих, хто проти допомоги для України, стверджуючи, що це "бездонна діжка".

Але це не означає, що українському Конгресу вже надано домовленості, голосування щодо допомоги ще не відбулося. Це інша історія.

Вплив інформаційних "вірусів"

Варто розуміти, що всі ці інформаційні "віруси" мають спільну природу з фейковими "віршами Шевченка", оскільки працюють однаково - на людей, які просто лінь витратити кілька хвилин на перевірку інформації та її джерела.

Після винайдення Google безрозсудність стала вибором та позицією. І я бачу, що велика кількість людей робить саме такий вибір.