Чому сьогодні важливо не ображати котів: головні заборони дня

Святі Єрмил і Стратонік

13 січня згадують святих Єрмила і Стратоніка.

Вони жили під час правління імператора Ліцинія в IV столітті. Тоді християн жорстоко мучили і катували. Імператор проголосив, що кожен, хто вкаже на християнина, отримає щедру нагороду. Так схопили Єрмила, який був таємним дияконом. Спочатку Ліциній запропонував йому відмовитися від віри і вклонитися ідолам. Але той відмовився. Тоді помістили Єрмилу на три дні до в'язниці. Відпустивши, знову озвучили пропозицію. Але він відмовився її прийняти. Тоді його почали катувати.

Стратонік же працював у в'язниці і був таємним християнином та другом Єрмила. Побачивши муки диякона, він зізнався і також отримав покарання.

Заборони

Заборонено займатися важкою фізичною працею.

Не можна шити і вишивати.

Не слід до світанку виходити з дому.

Прикмети

  • дивилися, який сьогодні день: біля вікна щебече синиця весна буде ранньою;
  • в печі погана тяга до тепла, а ось сильна вказує на морози;
  • кішка сховала свою мордочку і спить, отже, чекайте на мороз;
  • кішка сіла на підвіконня і виглядає надвір прийде відлига.

Серед наших предків існувало повір'я, хто цього дня сім разів дасть милостиню, тому простять сім гріхів. А ще бажаною твариною була кішка. Хто її скривдить 13 січня, на того чекали різні біди та нещастя.

З переходом Православної церкви України на новоюліанський календар багато дат свят зсунулися на 13 днів раніше.

Старий Новий рік - не є церковним святом, тому його дата не зсувається, а залишається колишньою. Старий Новий рік 2024 відзначатимуть в ніч із 13 на 14 січня.

Але є один нюанс. На цей день припадало свято свято Меланки 13 січня і свято Василя 14 січня. Ці свята змістились у датах і за новим церковним календарем вони припадають на 31 грудня і 1 січня відповідно. Саме в ці дні зустрічайте щедрувальників та посівальників.