«Чорна легенда» російської пропаганди

Антиєвропейська пропаганда відповідає концепції "чорної легенди"

Цікаво було зауважити, що російська антиєвропейська пропаганда (частиною якої є антиукраїнська пропаганда) досить чітко вкладається в концепцію "чорної легенди".

“Чорна легенда” – історіографічний феномен, при якому формується стійка тенденція в історичній літературі упередженого висвітлення та введення сфабрикованих, перебільшених та/або вирваних з контексту фактів, спрямована проти конкретних осіб, націй чи установ з наміром створити спотворений і однозначно нелюдський їхній образ, приховуючи їх позитивний внесок в історію” - так пояснюється термін "чорна легенда".

Більше про те, що таке “чорна легенда”, можна прочитати у статті Вікіпедії.

Загалом концепція "чорної легенди" пов’язана з реальними негативними фактами і подіями (як от у "іспанській чорній легенді", реальна основа якої – насильство конкістадорів та експлуатація захоплених Іспанією територій "Нового Світу"). Але цим реальним фактам і подіям надається гіпертрофоване значення, щоб створити враження цілковитої і беззастережної злої природи самого об’єкта "чорної легенди".

Мета поширення "чорної легенди" – морально виправдати власні жорстокі діяння, спрямовані проти об’єкта "чорної легенди". Так європейські країни, які суперничали з Іспанією в Старому і Новому Світі, "іспанською чорною легендою" виправдовували власні загарбницькі дії.

Також "чорна легенда" є певним ідейним антиподом "золотої легенди" – історії агіографічного типу, об’єкт якої однозначно вважається позитивним, досконалим, морально довершеним. Термін походить від назви надзвичайно популярної у середньовічній Європі книги – збірки розповідей про святих "Золота легенда".

Читайте також:

  • Кремль підготував пропагандистську методичку про мобілізацію в Україні
  • Чому фейкові цитати Тараса Шевченка – це погано?
  • Ворожа пропаганда постійно атакує українців. Як протистояти
  • Кібервійна – один із видів війни