Чотири роки авіатрагедії. Чи виплатив Іран компенсації родинам загиблих українців?

Цитата: "на початку липня 2023 року міністри закордонних справ Канади, Швеції, України і Сполученого Королівства направили спільний позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі"

Четверту річницю з потерпіння пасажирського літака "Боїнг 737-800" компанії МАУ загиблих українців через збиття Іраном було відзначено без отримання компенсації. За даними Офісу генпрокуратури, на початку липня 2023 року міністри закордонних справ чотирьох країн подали спільний позов до Міжнародного суду ООН у Гаазі для притягнення Ірану до відповідальності за аварію літака.

Українська прокуратура продовжує розслідування цієї авіатрощі, але на сьогоднішній день немає підозрюваних осіб. Крім того, стороні України не вдалося отримати виконання запитів до іранських органів щодо міжнародної правової допомоги.

Варто згадати, що 8 січня 2020 року літак МАУ зазнав катастрофи незабаром після зльоту з аеропорту Тегерана. На його борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі вони загинули. Більшість загиблих були іранцями та канадцями, але 11 з них були громадянами України.

11 січня 2020 року Іран зізнався, що випадково збив літак Boeing-737, що належить МАУ. Командувач аерокосмічними силами Корпусу Вартових Ісламської революції бригадний генерал Амір Алі Гаджизаде взяв на себе відповідальність за аварію.

У квітні 2023 року суд у Ірані склав вироки десяти іранським військовослужбовцям у зв'язку з аварією літака МАУ. Командиру ЗРК "Тор М-1", з якого було збито літак, було призначено 13 років ув'язнення, а дев'ятьох інших засудили на 1-3 роки позбавлення волі.