Далекобійна зброя та підготовка пілотів: яку допомогу може оголосити Лондон під час візиту Зеленського

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак може запропонувати передати Києву озброєння "з більшою дальністю дії".

Також Сунак хоче запропонувати розпочати "негайну" програму з підготовки морських піхотинців України. Про це повідомив британський телеканал Sky News.

"Сунак запропонує надати Україні засоби далекого радіусу дії, щоб "завадити Росії постійно завдавати ударів по цивільній та критично важливій інфраструктурі України", повідомив телеканал.

Велика Британія вже навчила 10 тис. українських військовослужбовців за останні шість місяців і планує навчати ще 20 тич. цього року.

Окрім того, Лондон збирається розпочати навчання українських пілотів на винищувачах стандартів НАТО, повідомила пресслужба британського уряду.

Навчання покликані "забезпечити пілотам можливість керувати складними винищувачами стандартів Альянсу в майбутньому".

Це буде перша офіційно оголошена програма навчання українських пілотів на західних винищувачах. Проте про надання Україні винищувачів, про яке просить Україна, поки не йдеться.

"У рамках сьогоднішніх переговорів (з президентом Володимиром Зеленським. Gazeta.ua) прем'єр-міністр запропонує посилити пропозицію Великої Британії про навчання українських військових, у тому числі поширити її на пілотів винищувачів, щоб гарантувати, що Україна зможе захищати своє небо в майбутньому", йдеться в повідомленні.

Також Велика Британія може оголосити про новий пакет санкцій проти Російської Федерації. Зокрема проти тих, хто допомагав кремлівському диктатору Володимиру Путіну нарощувати свої статки. Також проти компаній, які отримують прибуток від війни, пише The Guardian.

Уранці 8 лютого Володимир Зеленський прибув у Велику Британію. Літак з головою держави приземлився у Лондоні. На летовищі його зустрічав Ріші Сунак.

Президент має звернутися до британського парламенту та відвідати українських військових, які зараз навчаються у Великій Британії. Крім того, із Зеленським може зустрітися король Карлом III.

9 лютого Зеленський поїде з офіційним візитом до Брюсселю. Він виступить перед Європейським парламентом та проведе низку зустрічей з лідерами ЄС, за даними ЗМІ.

Це буде перший візит Зеленського до Сполученого Королівства після початку повномасштабної війни та другий за кордон загалом. Наприкінці грудня 2022 року президент відвідав Америку.