Для Гааги: СБУ готує докази застосування РФ протипіхотних мін проти цивільного населення України

Спеціалісти СБУ досліджують факти використання Росією протипіхотних мін проти мирного населення України
Спеціалісти СБУ досліджують факти використання Росією протипіхотних мін проти мирного населення України

Служба безпеки України (СБУ) готує велику кількість доказів, які свідчать про навмисне використання Росією протипіхотних мін проти мирного населення України.

Ці дії вважаються свідомим порушенням міжнародного права, законів та звичаїв війни.

За даними СБУ, з початку повномасштабного вторгнення ворожі вибухові пристрої призвели до постраждалої понад тисячі мирних жителів, з них 297 загинули. Серед жертв є багато дітей.

Після зібрання достатньої кількості доказів розглядатиметься питання передачі матеріалів до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Розслідування СБУ встановило, що російські військові спеціально розташовують мінні пастки біля або на території населених пунктів в зоні бойових дій. Для маскування боєприпасів окупанти використовують різні предмети побуту, включаючи дитячі іграшки та коробки з цукерками.

Крім того, російські розвідувальні групи часто встановлюють мінні загородження, щоб приховати свій відступ з прифронтових районів та прикордоння України.

Найбільше фактів застосування агресором мінних пасток проти цивільного населення зафіксовано на територіях Донецької та Харківської областей.

СБУ виокремлює такі типи протипіхотних мін, як:

  • ПФМ-1 - боєприпас, який викликає тиск (відомий як "пелюстка"). Через свою специфічну форму він малопомітний на місцевості. При вибуху людина отримує серйозні поранення ніг, які можуть призвести до смерті.
  • ПМН-2 - також боєприпас, який викликає тиск. Зазвичай, коли він вибухає, він зриває кінцівку людини, яка наступила на міну.
  • ОЗМ-72 - боєприпас з круговим ураженням (відомий як "міна-жаба"). При спрацюванні він "стрибає" на висоту майже 1 метр і уражає осколками в радіусі 25 метрів.
  • МОН-50 - протипіхотна міна напрямленої дії, яка заборонена Оттавською конвенцією.

У рамках багатоепізодного кримінального провадження за частиною 2 статті 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни) тривають слідчі дії щодо притягнення військових злочинців до відповідальності.

СБУ закликає громадян України дотримуватися правил безпеки. Якщо ви знаходите вибухонебезпечний або підозрілий предмет, не торкайтеся його, залишайтеся спокійними, запам'ятовуйте місце знахідки та повідомляйте про це правоохоронні органи або спеціальні служби за номерами 112 або 101.

Розслідування проводиться під керівництвом Офісу Генерального прокурора.

Нагадаємо, що російський льотчик передав секретні дані ГУР після удару по "Охматдиту".

Читайте також