Допомога українським біженцям: уряд Словаччини ухвалив нове рішення

Уряд Словаччини зменшив базову допомогу власникам нерухомості, які здають житло біженцям з України. Нові правила набудуть чинності з 31 березня 2024 року.

Максимальна виплата за місяць за житло з двома кімнатами скорочена з 1080 євро до 540 євро, за житло з трьома кімнатами - з 1430 до 720 євро, за житло з чотирма кімнатами - з 1790 до 900 євро.

«Бажано, щоб біженці, які хочуть залишитися у Словаччині, мали мотивацію включитися у звичайне життя та брати участь у забезпеченні основних життєвих потреб із власних джерел», - йдеться у документах словацького уряду Словаччини.

За поясненнями уряду, зменшення допомоги пов'язане з тим, що вона надається всім новоприбулим, включаючи дітей, і для молодших осіб надання житла є пріоритетом.

Міністр внутрішніх справ Словаччини Матуш Шутай Ешток пояснив, що коригування пільг пов'язане з фінансовими можливостями державного бюджету.

«Ми хочемо продовжувати допомагати, але маємо пристосувати допомогу до наших поточних фінансових можливостей», - сказав він.

За словами Шутая Ештока, незважаючи на скорочення допомоги, вона все одно є значною матеріальною підтримкою для біженців. Він також зазначив, що продовження допомоги буде залежати від наявності зовнішніх ресурсів з європейських фондів.

«Якщо ми знайдемо ці ресурси, ми будемо раді продовжити проект, якщо ні, нам доведеться зменшити допомогу», - зазначив він. - Уряд повинен зробити рішення до кінця березня.»

У період з січня 2023 року по липень 2023 року на території Словаччини було затримано 17 529 іноземців, що свідчить про постійний ріст нелегальної міграції.