Два головні віруси сезону. Як захиститися та хто у зоні ризику

Два головні віруси, захист, ризик
Два головні віруси, захист, ризик

Україна уже знаходиться в осінньому епідемічному сезоні, який прогнозується більш складним, ніж рік тому. Наразі спостерігаються сплески грипу, ГРВІ та Covid-19, і цифри захворюваності на останню з них стають все вищими.

Медичні експерти підкреслюють, що особливо вразливими цього епідсезону будуть люди, які перевищують 60 років віку та хворі на хронічні недуги. Єдиний спосіб запобігти важким ускладненням від небезпечної коронавірусної хвороби - це вакцинація.

Таку рекомендацію дотримуються лікарі, і на цьому основі проведено науково-медичні дослідження, які показали, що саме літні люди, у яких імунна система послаблюється з віком та хворі на хронічні захворювання, стають найуразливішими перед новими мутаціями коронавірусу.

Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін нагадує, що дуже важливо пройти базову вакцинацію, яка складається з двох щеплень та одного бустера. Бустер вводять через п'ять місяців після другого щеплення. Навіть якщо людина у віці отримала усі три щеплення, все одно, з метою захисту від важкого перебігу хвороби, рекомендується провести другий бустер. Особливо це стосується літніх людей з хронічними захворюваннями, які мають найбільший ризик від ковіду.

На щастя, наявні вакцини добре захищають від цього ризику, а також від смертельних наслідків зараження. Отже, рекомендується провести щеплення проти коронавірусу та грипу одночасно.

Профілактичні щеплення проти грипу та Covid-19 можна зробити за один візит до лікаря

Незважаючи на війну, держава безкоштовно забезпечує населення вакциною проти ковіду. А вакцину від грипу можна придбати в аптеках.

Варто зауважити, що вакцина проти коронавірусу не захищає від грипу і навпаки. Тому, якщо ми хочемо захистити себе від обох вірусів, необхідно зробити два щеплення.

Це особливо важливо для дорослих дітей, які мають літніх батьків або стареньких бабусь та дідусів. Вони мають найбільший ризик захворіти через молодших членів родини, тому безпека цих літніх людей залежить від доброзичливості та турботи своїх дітей.

Експерти сподіваються, що широке застосування вакцин проти грипу, Covid-19 та RSV допоможе запобігти третьому епідемічному спалаху цієї осені та його наслідкам.

Проєкт USAID "Розбудова стійкої системи громадського здоров'я" спрямований на підтримку уряду України у протидії загрозам громадського здоров'я та виконанні важливих функцій у цій системі. Проєкт проводиться уже рік і має на меті захист здоров'я населення у складний період кризи.

Читайте також