"Єднаємося у скорботі": Зеленський звернувся до поляків у річницю Смоленської катастрофи

Україна єднається в скорботі з польським народом і вшановує пам'ять загиблих внаслідок Смоленської катастрофи.

Про це у 13-ту річницю трагедії написав у Твіттері Президент України Володимир Зеленський.

"Сьогодні, у 13-ту річницю Смоленської катастрофи, ми єднаємося в скорботі з польським народом і вшановуємо пам'ять Президента Польщі Леха Качинського, його дружини та всіх, хто загинув в ім'я служіння батьківщині. Вічна пам'ять!", ‒ йдеться у дописі президента.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Внаслідок авіакатастрофи 10 квітня 2010 року поблизу російського військового аеродрому "Смоленськ-Північний" розбився польський урядовий літак з 96 особами на борту. Тоді загинули президент Польщі Лєх Качинський та його дружина Марія, все військове командування польської армії, значна частина політичної, релігійної та громадської еліти країни. Вони летіли на вшанування жертв Катинського злочину у 70-річчя трагедії.

Наступного року польська урядова комісія з розслідування причин катастрофи та міждержавний авіаційний комітет у Москві основними причинами трагедії назвали помилки екіпажу польського літака. Значну відповідальність тоді також поклали на російських контролерів руху на аеродромі "Смоленськ-Північний", які подавали хибну інформацію екіпажу і не заборонили посадку Ту-154М на летовищі.

А у 2015 році, після приходу до влади у Польщі правоконсервативної партії "Право і Справедливість" (PiS) Ярослава Качинського, новий уряд скасував висновок своїх попередників, назвавши його нелегітимним. У лютому 2016 року слідство відновили. Провели ексгумацію тіл усіх жертв катастрофи, а також ще раз дослідили усі записи "чорних скриньок" та елементи розбитого літака на предмет виявлення вибухових речовин. Зразки зібраних матеріалів надіслано у кілька міжнародних лабораторій, які мали підтвердити або виключити наявність залишків вибухових речовин.

У Польщі все частіше покладають відповідальність за катастрофу на росіян, натякають на можливу причетність влади РФ.

Польська прокуратура отримала можливість видати міжнародний ордер на арешт трьох диспетчерів Смоленського аеропорту, де розбився літак із президентом Качинським. Суд у Варшаві постановив заарештувати трьох російських авіадиспетчерів, які контролювали рух в аеропорту російського міста Смоленська 10 квітня 2010 року.

Окружний суд Варшави виніс постанову про тимчасовий арешт російського диспетчера, який 10 квітня 2010 року чергував в аеропорту Смоленська. Чоловік проходить у справі вбивства президента Польщі Леха Качинського.