Економіст пояснив, як підвищення податків вдарить по ринку праці

Підвищення податків - вплив на ринок праці
Підвищення податків - вплив на ринок праці

Збільшення податків та військового збору в Україні спричинить значне зростання тіньових зарплат. Про це повідомив генеральний директор Advanter Group Андрій Длігач.

За словами Длігача, якщо раніше близько 35% зарплат перебували у тіньовому секторі, то після підвищення податків ця кількість збільшиться на 30% і становитиме 45% від загальної кількості.

Длігач також зазначив, що підприємці вже довгий час скаржаться на непередбачуваність державної політики, яка є другою за значимістю проблемою після війни. Вони зазначають, що раптове підвищення податків руйнує їх бізнес-моделі та змушує переосмислити діяльність в Україні.

Економіст наголосив, що підвищення податків на працю та персональні доходи робить бізнес неефективним, примушуючи підприємців переводити частину працівників у тінь для порятунку своєї справи. За його оцінками, це призведе до того, що наступного року держава недоотримає близько 40 мільярдів гривень до бюджету.

10 жовтня Верховна Рада проголосувала за підвищення податків, яке вже зачепить жовтневі зарплати українців. У бюджетній сфері, де заробітна плата нараховується офіційно, вона зменшиться на 3,5% через зростання військового збору з 1,5% до 5%.

Читайте також