Експерт: 2024 та 2025 роки будуть складними для дипломатії у питанні допомоги Україні

Вибори та піднесення правого консерватизму є загрозою для України

Голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський попереджає, що надання Україні допомоги може бути ускладнене через вибори, які відбудуться у 40 країнах світу, а також наростання правого консерватизму в Європі.

За його словами, українським дипломатам належить переконувати партнерів в необхідності підтримки України та показувати ефективне використання наданої допомоги.

"2024 та 2025 роки будуть досить складними у плані нашої міжнародної дипломатії. У цей період приблизно у 40 країнах відбудуться вибори. Це і США, це і РФ, це багато тих країн, з якими ми на сьогодні пов’язані. Ми не повинні скидати з рахунків і те, що сьогодні в Європейському Союзі та в інших країнах йде піднесення, я б сказав, правого консерватизму, коли у міжнародних справах своя сорочка ближча до тіла", — коментує гість ефіру.

За словами Бураковського, Україна має сфокусуватися на двох аспектах. По-перше, показувати необхідність надання допомоги для захисту глобальних принципів демократії. По-друге, демонструвати ефективне використання цієї допомоги, звертаючи увагу на фінансовий менеджмент та уникання корупції.

"Ми можемо отримати завтра, умовно кажучи, трильйон доларів, але виникне питання, чи можемо ми цей трильйон ефективно використати? Це, до речі, не лише питання, пов’язані з корупцією, це взагалі питання фінансового менеджменту", - пояснив Бураковський.

Він вважає, що Україна повинна пропонувати нові підходи до розуміння світових подій та наголошувати на значенні безпеки. Таким чином, можна змінити ідеологічні підходи партнерів.

"У доповіді, підготовленій експертами до Мюнхенської конференції, було використано дуже цікавий термін. Там було сказано: якщо раніше ми говорили про глобалізацію як про драйвер економічного розвитку, то сьогодні ми говоримо про те, що ми маємо розвивати глобалізацію з погляду забезпечення нашої безпеки", - зазначив Бураковський.

Він також підкреслив, що українська дипломатія повинна бути диференційованою та мультиполярною.

"Що активніше ми діятимемо на міжнародному напрямі, то краще будемо демонструвати, що здатні керувати цими грошима, здатні все це реалізовувати більш ефективно, то більше буде до нас бізнес-довіри", - додав Ігор Бураковський.