Експерт пояснив, чим загрожує уніфікація тарифу на електроенергію

Експерт коментує уніфікацію тарифу на електроенергію
Експерт коментує уніфікацію тарифу на електроенергію

За словами віцепрезидента Українського національного комітету Міжнародної торгової палати Олександра Трохимець, відмова від поділу на класи напруги може негативно вплинути на українську промисловість, оскільки деякі підприємства можуть збанкрутувати. Він пояснив, що тарифи для споживачів залежатимуть від класу напруги і можуть різнитися у 5-6 разів. Він також зауважив, що ці тарифи стосуються плати за транспортування електроенергії, а не за її ціну.

Трохимець пояснив, що фізичні закони обумовлюють різницю у тарифах. Транспортування електроенергії на високих напругах має більш короткий шлях і менші втрати, тому тарифи для споживачів на високих напругах нижчі. Зворотне стосується транспортування електроенергії на низьких напругах, яке має більш довгий шлях і більші втрати.

Віцепрезидент наголосив, що відповідно до цієї зміни позбавляться підприємства, які використовують велику кількість електроенергії. Він зауважив, що підвищення тарифу призведе до зростання витрат на виробництво великих підприємств, що може призвести до їх банкрутства, оскільки вони не зможуть мати достатньо резерву міцності.

Українська національна комісія, що займається регулюванням енергетичного сектору, розглядає можливість уніфікації тарифів на розподіл електроенергії. Попередній голова комісії виступив проти цього рішення.

Читайте також