ЄС вимагає припинення атак Ізраїлю на сили ООН у Лівані

ЄС вимагає припинення атак Ізраїлю на сили ООН
ЄС вимагає припинення атак Ізраїлю на сили ООН

Європейський Союз висловлює серйозне занепокоєння через зростання напруги на Блакитній лінії.

Таку заяву зробив високий представник ЄС Жозеп Боррель від імені країн Європейського Союзу.

ЄС засуджує всі напади на місії ООН. Він особливо занепокоєний нападами Сил оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) на Тимчасові сили ООН у Лівані (UNIFIL), які призвели до поранень миротворців. Такі напади є грубим порушенням міжнародного права і неприйнятними. Ці напади повинні негайно припинитися.

Зазначається, що всі сторони повинні забезпечити безпеку персоналу та майна ООН і поважати недоторканість будівель ООН.

Висловлюється надія, що ізраїльська влада висвітлить обставини і ретельно розслідує напади на UNIFIL, який має важливу роль у стабілізації Південного Лівану. Всі сторони закликаються повністю виконувати свої зобов'язання щодо безпеки персоналу UNIFIL і дозволити йому продовжувати виконувати свої обов'язки.

Зазначається, що війська та інший персонал UNIFIL, до якого входять країни-члени ЄС, працюють у важких умовах для забезпечення міжнародного миру та безпеки.

ЄС також висловив серйозну стурбованість через ракетні атаки Хезболли на Ізраїль та удари ЦАХАЛ по населених районах Лівану, що спричинили смерть серед цивільного населення та переміщення багатьох людей.

ЄС закликає негайно припинити вогонь в Лівані і зобов'язує всі сторони повністю дотримуватися Резолюції Ради Безпеки 1701.

Читайте також