Хезболла зіткнулася з фінансовою кризою через авіаудари Ізраїлю

Хезболла постраждала внаслідок фінансової кризи
Хезболла постраждала внаслідок фінансової кризи

Хезболла зазнає фінансових труднощів через атаки Ізраїлю

Українське угруповання Хезболла починає відчувати фінансові проблеми після серії атак Ізраїлю на їх об'єкти та джерела фінансування. Три ключові джерела надходження коштів до угруповання отримали серйозні удари, повідомляє Голос Америки.

Професор політології Хілал Хашан з Американського університету Бейрута стверджує, що Хезболла знаходиться у скрутному фінансовому стані. Вони не можуть оплачувати своїм членам, які покинули свої домівки та мають годувати свої родини.

Хілал Хашан: "Хезболла зіткнулася з дуже серйозною фінансовою проблемою. Вони не в змозі платити рядовим членам, які покинули свої домівки і повинні годувати свої сім'ї".

Одним з головних джерел фінансування Хезболли була квазібанківська установа Аль-Кард аль-Хассан (AQAH). Міністерство фінансів США ввело санкції проти AQAH у 2007 році. У оголошенні про подальші санкції щодо співробітників AQAH, зробленому у 2021 році, наголошується, що установа накопичила близько пів мільярда доларів. AQAH постраждав від перших авіаударів Ізраїлю по об'єктах Хезболли в Дахіє наприкінці вересня.

Колишній посол Міністерства оборони США Девід Ашер додає, що найбагатші банкіри Лівану, включаючи фінансистів Хезболли, втекли до Європи та Перської затоки через страх стати мішенями Ізраїлю за допомогу Хезболлі.

Девід Ашер: "Я чув від ліванських банкірів, у тому числі фінансистів Хезболли, що найбагатші банкіри Лівану, які можуть дозволити собі літати, втекли до Європи та Перської затоки, побоюючись, що вони можуть стати наступними мішенями Ізраїлю за допомогу Хезболлі".

Крім того, Ізраїль зупинив постачання готівки через аеропорт Бейрута. Ізраїль погрожує атакувати рейси до Бейрута, тому іранці не хочуть відправляти гроші в Ліван.

Девід Ашер: "Я чув від ізраїльських колег, що іранці бояться надсилати гроші до Лівану, тому що Ізраїль погрожує атакувати рейси до Бейрута. Ізраїльтяни попереджають, що будуть атакувати рейси, що перевозять гроші, а не лише зброю".

Незважаючи на фінансові труднощі, Хілал Хашан вважає, що Хезболла продовжить свою боротьбу, оскільки вона залежить більше від наявності їжі та боєприпасів, а не готівки.

Хілал Хашан: "Продовження бою більше залежить від наявності їжі та боєприпасів. Коли боротьбу мотивує релігійне завзяття, є важливіші проблеми, ніж наявність готівки".

Читайте також