Орбан хоче зірвати допомогу Україні, щоб догодити Трампу, - Politico

Віктор Орбан та Дональд Трамп
Віктор Орбан та Дональд Трамп

Угорщина загрожує заблокувати допомогу Україні, використовуючи це як спосіб підтримки Дональда Трампа. Про це повідомляє Politico.

План полягає в тому, щоб Угорщина заблокувала 50 млрд євро кредиту для України, який був обумовлений замороженими російськими активами. Якщо Трамп переможе на виборах, ймовірно, він зможе відмовитись від надання частини цього кредиту. Це дозволить йому показати своїм виборцям, що він не фінансує Україну.

Видання також зазначає, що таким чином прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан готується зробити політичний подарунок своєму друзі з Америки - Дональду Трампу.

Аналітики нагадали, що допомогу Україні планувалося надати у вигляді кредиту, покритого непередбаченим прибутком від заморожених російських активів. Більша частина цих активів розташована в європейських країнах.

Тому Європейський Союз розглядає можливість надання допомоги Україні в розмірі 35 мільярдів євро. При цьому США настоюють на продовженні терміну кредиту до 36 місяців, а не 6, як зараз. Аналітики вважають, що Орбан не хоче підтримувати це рішення США і намагається заблокувати кредит.

Україна сильно потребує цієї допомоги, особливо перед очікуваною холодною зимою і залежністю від російських постачань енергії.

ЄС може надати допомогу Україні без залучення США. Але це дозволить США не брати участь у фінансуванні.

Орбан критикується в самому ЄС, але поки не здається. Проте, ЄС все одно надасть допомогу Україні, навіть якщо Угорщина поступиться.

За словами аналітиків, блокування кредиту Орбаном є показником його зближення з Трампом і спільних позицій щодо України. Таким чином, Угорщина намагається купити собі добру волю свого республіканського друга.

Вирішення питання про надання кредиту Україні повинно бути прийняте до кінця жовтня. Тоді буде вирішено, чи прийматимуть участь США в цьому фінансуванні.

Читайте також