ЄС змінює формулу військової підтримки України - ЗМІ

Символічне зображення прапорів України та ЄС
Символічне зображення прапорів України та ЄС
Європейський Союз відходить від попередньої системи військової підтримки України. Це зумовлено, зокрема, вето проросійської Угорщини.

У середу має відбутися політична домовленість послів ЄС щодо правил надання Україні допомоги у розмірі 50 мільярдів євро, отриманих з відсотків від заморожених російських активів, пише RMF FM.

Проєкт рішення передбачає, що переважна більшість коштів буде спрямована на програми, що фінансуються з бюджету ЄС, і лише 5% отриманих таким чином грошей поповнять Фонд миру, з якого ЄС досі фінансував озброєння для України.

Це рішення не вимагатиме одностайності, тож угорське вето буде обійдене, зазначає портал. Нагадаємо, що Угорщина "безсоромно", як висловився один з дипломатів ЄС, блокує вже майже рік восьмий транш Фонду миру, з якого відшкодовуються кошти країнам ЄС за зброю, передану Україні. У зв'язку з цим, наприклад, Польща вже місяцями чекає на виплату близько 2 млрд злотих.

Обхід Угорщини є основною перевагою зміни відсоткового значення фінансування.

Різке зменшення коштів для Фонду миру

Рішення про те, що значна більшість (95%) грошей з відсотків від заморожених російських активів буде спрямована на українські програми, що фінансуються з бюджету ЄС, означає, однак, різке зменшення коштів, призначених для цього Фонду. Хоча Київ зможе частину цієї макрофінансової допомоги спрямувати, наприклад, на зміцнення своєї оборонної промисловості, але система передачі зброї зі складів країн-членів, за яку Брюссель повертає гроші, відходить у минуле. Просто в ній не буде достатньо коштів.

Донедавна ситуація була протилежною, і 90% коштів з відсотків від заморожених активів російського Центрального банку було спрямовано до Фонду. Тоді (ймовірно, востаннє) з Фонду було виплачено Україні кошти на зброю - 1,4 млрд євро. Це сталося завдяки хитрому прийому, який дозволив обійти вето Будапешта.

Читайте також