Європа опинилась на порозі міграційної кризи

Кількість українських біженців на душу населення найбільша саме в Чехії

За даними Агентства Європейського Союзу з питань притулку (EUAA), найбільше українських біженців на душу населення припадає саме на Чехію.

Дослідження показало, що кількість прохачів притулку в країнах ЄС зросла на 18%, до рівня 1,14 млн осіб, що є найвищим показником з моменту міграційної кризи 2015-2016 років.

Зростаючий тиск на країни ЄС зумовлений посиленням військових дій на кордонах. Найбільше заявок на отримання притулку подавали сирійці, а також афганці. Кількість сирійських заявників зросла на 38%, а кількість афганських заявників зменшилася на 11%. Третьою за чисельністю групою заявників стали громадяни Туреччини з 82% більшою кількістю заявок.

Щодо українських біженців, приблизно 4,4 млн осіб скористалися правом тимчасового захисту в країнах ЄС, Норвегії та Швейцарії. Чехія видала найбільшу кількість віз тимчасового захисту українцям (590 тис.). Також значну кількість віз отримали українські біженці в Болгарії, Естонії, Литві та Польщі. Нові дані можуть спричинити дискусії про міграцію перед виборами до Європейського парламенту.

Зауважимо, що ЄС вже давно намагається зменшити кількість нелегальних мігрантів, але від цього рівень заявок на отримання притулку лише зростає. Це може привести до загострення дебатів про міграцію та ультраправі настрої перед місцевими та національними голосуваннями по всій Європі, а також перед виборами до Європейського парламенту в червні.

Також варто відзначити, що українським біженцям, які прибули до Чехії з початку війни, надано гуманітарну допомогу у розмірі приблизно 710 млн доларів.